logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op
12/11/2020

Stage lopen in coronatijd bij het Civiclab

In het schooljaar 2020/2021 lopen 14 mbo-studenten van ROC van Amsterdam en ROCTOP en 4 hbo-studenten van de Hogeschool van Amsterdam stage bij Civiclab, wat onderdeel is van het project Buurtverbinding. De studenten bieden ondersteuning in de wijk op het gebied van maatschappelijk werk, geldproblemen en participatie. Zo krijgen de studenten opdrachten binnen via Civic Amsterdam of bijvoorbeeld via Buurthulp Amsterdam Oost. Er zijn meer projecten en organisaties, waarmee Civiclab de samenwerking aan gaat en mede daardoor hebben de studenten een afwisselend programma. Elke Civiclab dag ziet er anders uit!

We vroegen aan de studenten wat ze van hun stage tot nu toe vinden.

Hoe is het om nu stage te lopen?

Zuwena vertelt: “De stage is erg leuk en leerzaam. Ondanks corona proberen wij met z’n allen toch positief te blijven. Voor iedereen is het nu anders. Voor ons, maar ook voor buurtbewoners en onze stagebegeleiders. Elke keer leren wij weer nieuwe dingen over bijvoorbeeld verschillende soorten onbegrepen gedrag, maar ook over armoede en hoe je hier als hulpverlener mee om kunt gaan. Zelf wist ik niet dat er zoveel organisaties voor allerlei verschillende situaties hulp aanbieden. Ik weet nu veel meer over de sociale kaart. Dat wil zeggen ik weet welke organisatie er voor welke situatie is.”

Van links naar rechts: Menamie, Siham en Zuwena

Menamie is met het Zuwena eens. “Het is ontzettend leuk om stage te lopen. We leren heel veel. Dat komt ook omdat wij veel doen in de praktijk. Ik heb in de paar weken stage veel meer geleerd dan op school! Het is ontzettend gezellig en het voelt ook heel erg vertrouwd aan.”

“Ik vind het zelf leuk om mensen te helpen dus vind ik het heel leuk om stage te lopen,” vertelt Siham meteen. “Ik vind de waardering van de cliënten bijzonder. Cliënten zijn zó blij met ons. En dit is pas het begin van mijn stage! Ik hoop dat ik in de loop van de tijd nog veel meer mensen kan helpen.”

Taco vertelt dat de afwisseling leuk is. “Geen dag is hetzelfde. Ik leer elke week iets nieuws. Ook komen er wekelijks gastsprekers langs. Zij vertellen over hun eigen ervaringen in de praktijk en ons vakgebied. Omdat Civiclab een combinatie van theorie en praktijk is kun je gelijk de geleerde theorie toepassen in de praktijk. Deze wijze sprak mij aan en daarom heb ik hier voor gekozen.”

Is je stage veranderd door de corona-maatregelen?

“Het werk zelf is niet veranderd,” begint Menamie te vertellen. “De manier waarop is wel veranderd. We dragen een mondkapje en sinds kort werken wij in shifts. Hierdoor is er ’s ochtends een klein groepje studenten en ’s middags een klein groepje in plaats van één grote groep. Natuurlijk stellen wij cliënten ook op de hoogte dat als zij verkoudheids- en andere corona-klachten hebben zij dit moeten melden en andersom ook natuurlijk. Ook houden wij natuurlijk voldoende afstand. Er wordt rekening gehouden met de voorkeuren van de cliënt zelf. Wij helpen met verschillende dingen zoals boodschappen doen, de administratie en nog veel meer.”

Siham vult aan: “En als de client liever heeft dat wij mondkapjes dragen dan zullen wij dat uiteraard ook doen.”

“Om in dit ‘corona-tijdperk’ stage te lopen is vreemd,” zegt Taco. “Ik zal dit mijn hele leven blijven onthouden. Maar ik realiseer me nu meer dan ooit hoe belangrijk  maatschappelijk werk is. Stage lopen is nu soms erg ingewikkeld maar juist daarom uitdagend!”

Wat zijn de positieve dingen van je stage?

“Wat ik positief vind is dat wij er toch nog voor onze cliënten kunnen zijn,” vertelt Zuwena. “Je merkt dat buurtbewoners (cliënten) het heel fijn vinden dat wij er nog steeds voor hen zijn in deze moeilijke tijd. Het doet hen goed dat wij nog steeds een paar dingen kunnen doen. Ook op die 1 ½ meter.”

“Het is echt nooit saai hier,” vult Menamie aan. “Er is tot nu toe geen dag dat ik naar huis ben gegaan met het gevoel dat ik niks heb geleerd. De cliënten die ik nu bezoek zijn altijd zo dankbaar dat mijn duo partner en ik langs komen voor hulp. Dat voelt zó goed aan het einde van de dag. Ik had een tijdje geen motivatie meer voor school en deze stage heeft mij toch weer even een boost gegeven.”

Siham: “In een van de eerste stagedagen gingen we de buurt in om mensen aan te spreken. Dit vond ik heel spannend omdat ik bang was dat mensen geïrriteerd zouden raken of er totaal geen zin in hadden. Maar toch heb ik het gedaan! Ik merkte dat het lijkt of veel mensen haast hebben, maar ze hadden bijna allemaal wel tijd voor een praatje. Ik was verrast!”

“De verschillende cliënten en de afwisselende casussen bieden genoeg uitdaging,” vertelt Taco. “Hierdoor kijk ik elke week uit om naar stage te gaan. Mede dankzij de begeleiding van Rosalie en Kaylee is de stage super leuk. Beiden zijn erg gedreven in hun werk en zitten bomvol kennis. Omdat Civic met een multidisciplinair team werkt krijg je de kans om mee te lopen met verschillende afdelingen. Hier doe je ook mega veel kennis op, en dit helpt mij ook in  het werkveld.”

November 2020

Meer informatie over Civiclab?

Kan uw organisatie ook een paar extra handen gebruiken? Woont u in Amsterdam Oost en kunt u zelf wat hulp gebruiken? Misschien wil jij stagelopen bij het Civiclab en weten wat de mogelijkheden zijn?

Neem voor deze vragen contact op met Kaylee Schilder of Rosalie Neuvel: civiclab@civicamsterdam.nl of 020 665 8001.