logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op
11/01/2024

Interview met Roy Carton, oprichter van Mindfulness voor de Buurt (MvdB)

Roy Carton is met zijn initiatief Mindfulness voor de Buurt geen onbekende bij Civic Amsterdam. In januari gaat hij weer van start met de populaire cursus ‘Omgaan met chronische pijn’. In dit interview vragen we Roy naar de betekenis van Mindfulness en het verschil dat het beoefenen daarvan kan maken. Zowel in het persoonlijke leven als op groter schaal.

Civic: Laten we beginnen met een terugblik op je levenspad. Van Amsterdam West naar Oost, en van oosterse meditatievormen naar het werken als psychotherapeut. Kun je ons vertellen hoe deze verschillende elementen elkaar hebben beïnvloed en gevormd in jouw leven?

Roy: “Mijn leven is inderdaad een mix van invloeden uit zowel het westen als het oosten. Ik ben geboren in Amsterdam West, maar ik woon nu in Oost. Mijn interesse in oosterse meditatievormen begon op jonge leeftijd, en mijn reizen en studies hebben mijn horizon verbreed. Werken als psychotherapeut, vooral met de zinsgeoriënteerde therapie van Viktor Frankl en later het werk van Jon Kabat-Zinn, heeft mijn kijk op het leven verdiept. Het heeft me geleerd dat er altijd een vrijheid is om je eigen standpunt in te nemen, zelfs in moeilijke omstandigheden.”

Civic: Je hebt een indrukwekkende achtergrond in de zorg, waarnaast je twee universitaire studies hebt voltooid. Hoe heeft dit bijgedragen aan jouw persoonlijke groei en wat heb je geleerd van je cliënten?

Roy: “Het werken in de zorg heeft mijn leven enorm verrijkt. Niet alleen kon ik iets betekenen voor mijn cliënten, maar zij gaven ook veel aan mij terug. Wat ik vooral heb geleerd, is dat er altijd een vrijheid is om je eigen standpunt in te nemen bij wat je overkomt. Mindfulness bleek hierbij een krachtig hulpmiddel te zijn.”

Civic: Je hebt Mindfulness voor de Buurt (MvdB) opgericht als een buurtinitiatief. Wat was de inspiratie achter de oprichting ervan, en hoe heeft het zich ontwikkeld sinds de start?

Roy:  “MvdB ontstond als reactie op gebeurtenissen  zoals de terreuraanslag in Parijs op 7 Januari 2015. Ik wilde meehelpen om polarisatie in mijn buurt te voorkomen. Na de terreur van 7 Oktober 2023 is die doelstelling alleen maar actueler geworden. Voor Corona liep het geweldig, met gratis cursussen, inloopavonden en evenementen zoals ‘Walk for Peace’. Helaas heeft de pandemie een stokje gestoken voor onze activiteiten, maar we zijn nu opnieuw begonnen in 2024.

Civic: Kun je ons meer vertellen over de huidige structuur van MvdB en hoe het mensen in de buurt ondersteunt?

Roy: “Voor de doorstart in 2024 hebben we de structuur aangepast. De wekelijkse inloopavonden zijn vervangen door geplande meditatiemomenten, ondersteund door Civic Amsterdam. We bieden nu acht-weekse mindfulness-cursussen aan, waaronder de MBSR-cursus en speciale cursussen voor patiënten met chronische pijn. Daarnaast organiseren we open mindfulness-avonden, zoals ‘Mindfulness en Poëzie’. Alle opbrengsten hiervan gaan naar twee vredesinitiatieven in het Midden-Oosten voor Palestijnen en Israëli’s die met elkaar in gesprek blijven.”

Civic: Je hebt een unieke aanpak door mindfulness te koppelen aan vredesinitiatieven. Hoe zie je de rol van mindfulness in het bevorderen van vrede, niet alleen in de buurt, maar ook wereldwijd?

Roy: “MvdB is geslaagd als deelnemers de vriendelijke rust van mindfulness integreren in hun dagelijks leven. Door open en ontvankelijk te blijven in situaties van stress of hectiek. Door aandachtig te luisteren of vaker te glimlachen laat je vrede en vriendelijkheid bij jezelf beginnen. Als mensen ontdekken hoe verrijkend dit is, hebben we ons doel bereikt.”

Civic: Wat zijn je toekomstplannen voor MvdB en hoe kunnen mensen aanhaken?

Roy: “Ik hoop dat meer mensen de positieve impact van mindfulness kunnen ervaren, niet alleen in hun eigen leven, maar ook in de wereld om hen heen. Onze toekomstplannen omvatten het blijven aanbieden van mindfulness in verschillende vormen, met een focus op de lokale gemeenschap. Mensen kunnen betrokken raken door deel te nemen aan onze activiteiten en door onze open Facebookpagina te volgen.”

Volg Mindfulness voor de Buurt via Facebook: https://www.facebook.com/mindfulnessvoordebuurt/

Voor meer informatie over de cursus ‘Omgaan met chronische pijn’ bekijk onze website: https://civicamsterdam.nl/activiteiten/mindfulness-in-de-buurt-omgaan-met-chronische-pijn-vanaf-14-januari/