logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Rebke, taalvrijwilliger

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Rebke, taalvrijwilliger. Rebke is nu al ruim 8 jaar taalvrijwilliger bij Civic Amsterdam. Ze geeft op woensdagochtend in Post Oost met veel enthousiasme taallessen op Staatsexamenniveau.

Wat vind je leuk aan jouw vrijwilligerswerk?

Rebke vertelt meteen: “Ik vind taal echt heel erg leuk. Ik heb Nederlandse taal gestudeerd. Nu heb ik mijn eigen bedrijf en ben ik als coach meer bezig met leidinggeven en veranderen. Ik vind het heerlijk om nu als vrijwilliger weer met taal bezig te zijn.”

Wat maakt taal zo leuk?

“Sommige uitdrukkingen werken niet in de ene taal maar wel in de andere. De uitdrukking van mij hoeft het niet zo nodig heeft bijvoorbeeld een lading. Dat kun je niet letterlijk vertalen, want er zit meer achter de woorden.”

“Ik vind het ook heel leuk dat we de lessen samen doen. De les begint vaak met een vraag van een cursist, over hoe je iets moet zeggen of wat de taalregel precies is. Het geeft inspiratie voor mijn lessen. Het is leuk om de nieuwsgierigheid wakker te maken bij anderen en mijzelf.”

Hoe geef je nu les met de coronamaatregelen?

“Het is een uitdaging met plannen en organiseren,” roept Rebke. “We hebben nu gemixt les. We kunnen niet met de hele groep in één lokaal zitten. We zitten daarom nu met zes mensen in het lokaal en de rest doet online mee. We hebben een laptop gericht op de flip-over waar ik op schrijf. Van het eindresultaat maak ik een foto die ik in de WhatsApp groep zet. Als een van de cursisten in het lokaal praat dan moeten we er alleen wel aan denken dat we de camera draaien, zodat de online deelnemers alles ook thuis kunnen volgen.”

Heb je een tip om Nederlands te leren?

“Je wordt rijker als je de taal beter spreekt. Voed Nederlanders op door te zeggen dat je graag wilt oefenen en schakel niet over naar bijvoorbeeld Engels. Wees ook niet bang om fouten te maken. Als je elke week 100 fouten maakt, dan ben je goed aan het oefenen! Taal is als muziek, met al die uitdrukkingen en klanken. Je moet het veel doen om het steeds beter te leren.”

September 2020

Beter Nederlands praten of schrijven? Kom naar een van onze gratis taallessen!

Je kan ieder moment instromen en de lessen zijn gratis. Kijk in de agenda welke taallessen we hebben.

September 2020