logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Ada, taalvrijwilliger

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Ada, taalvrijwilliger. Ada is nu bijna 2 jaar taalvrijwilliger bij participatiecentrum Eva & Adam wat uitgevoerd wordt door Civic Amsterdam. Op dit moment is zij een taalmaatje van twee nieuwe Amsterdammers.

Waarom ben je taalvrijwilliger geworden?

Ada lacht en vertelt: “Dat was eigenlijk wel grappig. Het was in het begin niet mijn bedoeling. Ik ben er ingerold. Van het een kwam het ander. Ik ging naar participatiecentrum Eva & Adam omdat ik zelf een aantal vragen over de computer had. Er zijn daar allerlei computerlessen. Nadat ik antwoorden op mijn computervragen had gekregen, werd ik gevraagd of ik het leuk vond om taalvrijwilliger te worden. Ik had daar nooit eerder over nagedacht, maar het klopt met wat ik al gedaan heb. Ik heb zelf jaren drama/toneel les gegeven. Ik schrijf ook toneelstukken. Leuk om daar dan wat mee te gaan doen.”

Ada met leerling

Wat vind je leuk aan jouw vrijwilligerswerk?

“Mensen zijn ongelofelijk leuk!” roept Ada direct. “Het is zó leuk om te zien hoe mensen groeien. Het is fantastisch om te zien dat het iemand lukt om een woord of een zin zelf te schrijven. Naast het beter worden in lezen, schrijven en praten zie ik dat ook het zelfvertrouwen groeit. Je wereld wordt groter met taal.”

Is taal belangrijk?

“Kunnen lezen en schrijven is vrijheid,” vertelt Ada. “Je kunt dan zelf informatie opzoeken in de bibliotheek of op het internet. Je hoeft niet meer blind te vertrouwen op een ander. Als je niet (goed) kunt lezen en schrijven ben je gevangen. Je bent afhankelijk. Goed kunnen lezen en schrijven geeft zó veel vrijheid en mogelijkheden.”

Heb je een taaltip?

“Doen, doen en nog meer doen! Onze taal bestaat uit 26 letters. Je kunt deze combineren tot een woord. Meerdere woorden vormen een zin. Het is veel herhalen en ook thuis een stukje doen. Luister naar de klanken en ga het proberen te schrijven.”

Wil je meer weten over onze taallessen?

Onze medewerkers vertellen er graag meer over.

Kijk hier voor meer informatie.