Per 1 april draagt Civic Amsterdam in de Indische Buurt en in het Oostelijk Havengebied haar dienstverlening op het gebied van maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en schuldhulpverlening over aan het…
lees meer >>


“Het werk is nu anders geworden, maar het is zeker niet rustig!”
Laila Ez-zaouak, Participatiecoach
Laila Ez-zaouak is participatiecoach bij Participatiecentrum Eva & Adam (uitgevoerd door Civic Amsterdam) in Amsterdam Noord. Haar werk is nu anders geworden, maar het is zeker niet rustig!
Laila vertelt aan de telefoon: “We hebben net als andere organisaties de activiteiten stop moeten zetten. Het contact met de deelnemers van de verschillende activiteiten en onze partners in de wijk ging gewoon door. Al onze deelnemers en vrijwilligers hebben we gebeld over de situatie en verteld dat zij ons altijd kunnen bellen of mailen én als het echt nodig is, dat er een afspraak kan worden gemaakt. Met een aantal hebben we op anderhalve meter afgesproken, omdat zij hier behoefte aan hadden. We hebben naast de regelmatige belletjes met onze cliënten, ook een kaartenactie gedaan. Hier is heel positief en dankbaar op gereageerd. Men vond het lief dat wij aan hen dachten.”
Online activiteiten
“Helaas kunnen niet alle activiteiten omgezet worden in een online activiteit. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste was de belangstelling laag. Mensen richten zich nu op de situatie thuis. Daarnaast is niet altijd de kennis van de Nederlandse taal en de digitale vaardigheden genoeg op peil om online mee te kunnen doen. Ook kan beeldbellen best een inbreuk zijn op je privacy. Je eigen thuis is plots in beeld en daar ben je misschien niet trots op.”
“Gelukkig heeft een aantal deelnemers regelmatig contact met een van onze taalvrijwilligers. Er wordt samen gewandeld op gepaste afstand en er wordt veel 1-op-1 gebeld.”
Computers voor de buurt
“We hebben aan alle taalles deelnemers de tip gegeven om de online taallessen van Leef en Leer te volgen. Helaas hebben niet alle deelnemers een computer. Begin april kregen wij bericht dat Cybersoek refurbished laptops had voor volwassenen. Mavis en ik hebben gelijk actie ondernomen. We hebben in ons bestand gekeken welke deelnemers er voldoen aan de eisen van Cybersoek en hebben vervolgens 25 deelnemers een laptop en in sommige gevallen ook een internetdongel kunnen geven.
De buurtbewoners die een laptop hebben gekregen kunnen nu ook de online taalles volgen. Verder is het houden van contact met familie en vrienden makkelijker geworden. We hebben alle mensen na enkele dagen gebeld om te kijken hoe de laptop bevalt. Een aantal van hen gaf aan zich nu minder eenzaam te voelen nu ze een laptop hebben om contact met de buitenwereld te maken.”
Contact met Amsterdam Noord
“We hebben veel contact met diverse partners in de wijk. Samen maken we Noord!
Met Leef en Leer hebben we contact gehad over het extra online taalaanbod in coronatijd.
Een klant van het Leefkringhuis had geen laptop. Zij had er een hard nodig, ook voor de huiswerkbegeleiding van haar kind. Zij heeft toen via ons een refurbished laptop gekregen.
Ook was er veel contact met de verschillende Huizen van de Wijk. Huis van de Wijk de Banne was uitgiftepunt voor een deel van de laptops die we van Cybersoek hadden ontvangen. In het Huis van de Wijk Waterlandplein vonden de afspraken plaats met onze deelnemers die behoefte hadden aan een persoonlijk 1-op-1 gesprek.
Contact met Doras ging vooral over eenzame buurtbewoners en het doorsturen van bewoners naar schuldhulpverlening. Mijn collega Mavis belt iedere week vier cliënten van Doras. Zij zijn blij met de aandacht. Een cliënt heeft Mavis gekoppeld aan een maatje om samen in de buurt te fietsen. Deze mevrouw durfde eerst niet alleen op de fiets er op uit. Haar wereld is nu een stukje groter geworden. De andere drie cliënten lieten weten niet goed met een computer overweg te kunnen. Zij gaan straks (als het weer kan) deelnemen aan de computerlessen bij Eva & Adam.
Met WPI klantmanagers hebben we frequent overleg gehad over klanten en het aanbod in coronatijd.
De deelnemers van de assertiviteitstraining die wij samen met Arkin organiseren, worden wekelijks gebeld door de docent. Er is vanuit Arkin een speciale flyer gemaakt voor buurtbewoners. Zij kunnen bij stress, angst of somberheid direct contact opnemen met Arkin. Wij hebben positieve reacties gehad op het delen van deze informatie. Een aantal deelnemers heeft inmiddels contact gezocht met Arkin.
We hebben ook veel contact met sleutelfiguren in de Wijk. Sonja Hendriks (Buurtkamer Bloemenbuurt) is heel actief in de buurt. Zij kookt een paar dagen in de week voor buurtbewoners en heeft veel steun van buurtbewoners. Onze hulp is (nog) niet nodig, maar ze vindt een regelmatig belletje heel prettig.
Eva & Adam is bezig om het grote leslokaal coronaproof te maken.
Er kunnen straks in totaal 5 personen in het leslokaal. Je kunt helaas niet meer bij Eva & Adam langskomen zonder afspraak. Je kunt ons van maandag t/m donderdag van 9.30 – 14.00 uur bellen op 020 – 494 57 68 of ons een mailtje sturen via eva.adam@civicamsterdam.nl. |