Per 1 april draagt Civic Amsterdam in de Indische Buurt en in het Oostelijk Havengebied haar dienstverlening op het gebied van maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en schuldhulpverlening over aan het…
lees meer >>


"Als maatschappelijk werker ben je een spin in het web."
Esra Soysal-Tiryaki, maatschappelijk werker
Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Esra Soysal-Tiryaki, maatschappelijk werker.
“Wat sommige mensen niet weten, is dat je geen doorverwijzing nodig hebt. Je kunt gewoon binnenlopen tijdens het spreekuur.”
Je bent maatschappelijk werker. Wat is dat?
“Maatschappelijk werk is heel veel omdat het heel verschillend en veel is. Dat maakt ook iedere dag anders. Ik ondersteun buurtbewoners en/of organiseer hulp zodat buurtbewoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Problemen kunnen heel divers zijn: opvoeding, relaties, werk, administratie of het huishouden. Ik geef informatie en advies en waar nodig verwijs ik door naar een andere (externe) collega. Maatschappelijk werk is gratis en je hebt geen doorverwijzing nodig.
Als maatschappelijk werker ben je een spin in het web. Ik weet veel over de buurt, wat er te doen is en wat de mogelijkheden zijn als je (extra) hulp nodig hebt. Wij werken veel samen met andere afdelingen en (vrijwilligers) organisaties. Wij komen in ons werk ook buurtbewoners tegen met geldproblemen of juridische vragen. Soms kunnen wij ze verder helpen, maar soms kan een collega ze beter helpen.”
Wat maakt je werk zo leuk?
“Ik vind dat je er heel veel voor terug krijgt. Het meedenken en kijken naar oplossingen vind ik leuk, want elke situatie heeft zijn eigen oplossing. Het is nooit hetzelfde. De buurtbewoners die ik help zijn blij met mijn hulp. Dit kwam ook uit de ‘spiegelgesprekken’ die 12 december zijn gevoerd.”
Je bent ook aandachtsfunctionaris. Wat is dat?
“Huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling zijn belangrijke onderwerpen die helaas nog te vaak voor komen. Alle maatschappelijk werkers hebben deze onderwerpen tijdens hun opleiding behandeld. Bij Civic zijn een aantal collega’s extra getraind (deskundigheidsbevordering) en weten meer over dit onderwerp af. Dit noemen we een aandachtsfunctionaris. Als aandachtsfunctionaris ben ik bezig om mishandeling en misbruik meer onder de aandacht van collega’s te brengen. Bijvoorbeeld door dit tijdens een vergadering te bespreken, maar ook door een voorlichtingstraining te geven.”
Onze hulp is gratis
Je hoeft geen doorverwijzing te hebben van je huisarts om met een maatschappelijk werker te praten. Je kunt gewoon langs komen tijdens een van de spreekuren of maak een afspraak met ons via 020 665 80 01.