Per 1 april draagt Civic Amsterdam in de Indische Buurt en in het Oostelijk Havengebied haar dienstverlening op het gebied van maatschappelijk werk, sociaal raadslieden en schuldhulpverlening over aan het…
lees meer >>


"Hele korte lijntjes daar bereik je het meeste mee.”
Annemiek Kroone, maatschappelijk werker en brugfunctionaris statushouders
Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Annemiek Kroone, maatschappelijk werker bij Civic Amsterdam.
Je bent naast maatschappelijk werker ook een brugfunctionaris statushouders. Wat is dat?
“Twee jaar geleden is in Amsterdam Oost een pilot gestart met een woonlocatie waar ongeveer 96 Nederlandse jongeren en jonge statushouders van 18 tot en met 27 jaar samen onder één dak wonen. Het doel van het woonproject LOhuizen was om alle bewoners een goede thuisbasis te geven. Om dit te bereiken hebben de bewoners van LOhuizen, samen met de buurt, een community opgebouwd. Ik ben nauw betrokken geweest bij dit project. Ik vervulde een link (brugfunctie) tussen de statushouders en het zorg- en ondersteuningsaanbod in de wijk. Mijn functie is uitgegroeid tot een vast aanspreekpunt voor jong volwassen statushouders en statushouders met een jong gezin in de Indische Buurt of het Oostelijk Havengebied.”
Hoe laat je Amsterdam Oost zien?
Annemiek lacht. “Dat is echt heel letterlijk! Ik ga met de statushouder mee om samen kennis te maken met de huisarts, fysiotherapeut, tandarts enzovoort. Ook een ziekenhuisbezoek of een intake bij de GGD voor doorverwijzing naar trauma therapie hoort hier bij.”
“Behalve het zorgaanbod heb ik ook laten zien wat er nog meer is in Oost. De verschillende gratis inloopspreekuren, maar ook waar kun je mee doen (participatie) in de buurt. Er gingen statushouders mee helpen in de keukens van de buurthuizen en ondersteunen bij Civic activiteiten zoals de wandel- en rol driedaagse. We hebben kennis gemaakt met ondernemers in de Javastraat. Na deze kennismaking zijn enkele statushouders gaan werken bij een restaurant en groenteman.”
“Taal was ook een belangrijk onderwerp. We zijn samen naar taalscholen en Taal Cafés in de buurthuizen gegaan. Meerdere statushouders zijn naar Pace Taleninstituut in de Meevaart gegaan om daar hun lessen te volgen.”
Met welke andere organisaties werk je veel samen?
“Verbinding zoeken tussen de contactpersonen van Vluchtelingenwerk Nederland en WPI klantmanagers en de statushouders was een mooie uitdaging. Het verzoek was om vooral in de wijk te komen werken in plaats van op de hoofdkantoren. De consulenten van Vluchtelingen Werk hebben het eerste jaar letterlijk in de wijk hun werkplek gehad. Op die manier hoefde statushouders niet voor één gesprek helemaal naar de andere kant van Amsterdam te reizen. Ze konden gewoon om de hoek naar het spreekuur komen. Korte lijntjes en snelle acties! Ik kon bijvoorbeeld makkelijk checken of iemand de brief van Vluchtelingenwerk had gelezen én begrepen. Als dat nodig was kon ik de persoon doorverwijzen naar het spreekuur om de hoek. Zo simpel kan het zijn. Ook de WPI klantmanagers hebben een half jaartje op de locatie gezeten. Zij konden direct vragen over uitkeringen en activering beantwoorden en daardoor sneller reageren. Hele korte lijntjes daar bereik je het meeste mee.”
Wat is het resultaat na 2 jaar LOhuizen?
“Het gaat goed met de statushouders die ik heb begeleid. Inmiddels heeft iedereen een taalschool afgerond en een inburgeringsexamen gedaan. Meerdere statushouders hebben een baan en zijn geheel onafhankelijk”, vertelt Annemiek trots.
“Dit hebben ze allemaal, stuk voor stuk in hun eigen tempo, met hun eigen verhaal en hun eigen humor voor eigen toekomst gedaan!”
“Twee jaar geleden praatten we via vertaal apps en vertalers. Nu kan iedereen zelf een persoonlijk gesprek met mij voeren. Verdrietige gesprekken over bijvoorbeeld heimwee en loyaliteit naar verre familie ten opzichte van vaste lasten. Gelukkig zijn er ook vrolijke gesprekken over baby’s, trouwen en de hereniging van familie en partner.”
“Ook in 2020 gaan we door met het aanbod van dit specifieke spreekuur op maandagmiddag in de LOhuizen huiskamer “Lokaal”. We bieden ook nog hulp op afstand voor andere statushouders in de wijk altijd met een luisterend oor en het “zien” van de individuele statushouder… die we eigenlijk nu maar gewoon buren moeten noemen.”
Annemiek Kroone:
a.kroone@civicamsterdam.nl
Bericht: februari 2020