logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op
05/12/2018

Wijkkunde: de kracht en de kennis van de wijk gebruiken

“Wat Wijkkunde bijzonder maakt is dat de kennis van de wijk wordt ingezet voor een duidelijke vraag of idee. Iedereen in de wijk is expert in iets”.

Wat is Wijkkunde?

Lisa Franke (Coördinator Wijkkunde) en Erik van de Langkruis (Participatie Civic Amsterdam) leggen het uit.

Lisa: “Bij Wijkkunde worden kennis en ervaring van mensen en organisaties gebundeld, zodat je sneller geholpen wordt bij je idee of bij een knelpunt. We gaan direct (als het nodig is) met meer mensen uit de wijk om de tafel.

We proberen op voorhand die mensen te vinden die een bijdrage kunnen leveren zodat we een specifiek idee helpen concretiseren. De mogelijkheden en onmogelijkheden worden dan veel sneller duidelijk. Tegelijkertijd ontstaan er door zo’n gesprek meteen nieuwe netwerkjes van mensen die elkaar vaak voor het eerst tegenkomen. Hierdoor groeit er een netwerk van kennis en kunde in de wijk van mensen die steeds beter weten wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Als je Wijkkunde snel uitspreekt hoor je “wij kunnen! En zo is het ook”.

Erik legt de aanpak uit: “De vraag of het idee van een buurtbewoner wordt besproken samen met een groep experts. Iedereen is ergens expert in. Iedereen heeft ervaring en kennis die in principe inzetbaar is voor een probleem dat iemand wil oplossen of een initiatief dat iemand wil opstarten. Het gaat dus om ervaring en kennis naast diploma’s!”

Wijkkunde-gesprekken

“Doordat je (andere) experts uit de buurt hebt gezien of gesproken wordt het makkelijker om nog een keer contact op te nemen. Je weet dat die ene buurman veel ervaring heeft op het gebied van koken en dat de buurvrouw kennis heeft over mantelzorg. Wijkkunde brengt deze mensen met elkaar in contact. Dat doen we door mensen letterlijk bij elkaar te brengen tijdens Wijkkunde-gesprekken of door ze aan elkaar voor te stellen. De buurt wordt door de buurt gemaakt”, vertelt Erik.

Benieuwd hoe Wijkkunde werkt? Bekijk de video!

Ben jij een expert? Weet je veel over een bepaald onderwerp?

“Iedereen is wel een expert in een onderwerp. We zijn allemaal belangrijk. Samen zijn we Wijkkunde!”, aldus Erik.

Heb je een idee? Wil je graag je kennis delen? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat er allemaal in jouw buurt gebeurt?

Laat het weten aan Erik van de Langkruis. Namens Civic Amsterdam zit hij in het Wijkkunde team. Erik kijkt samen met jou wat jij nodig hebt om verder te kunnen met jouw idee en wie jou daar het beste bij kan helpen. Zodat jouw initiatief én de buurt er beter van worden! Erik kan jou ook koppelen aan iemand die jouw kennis goed kan gebruiken om zijn/haar idee uit te werken.

Erik van de Langkruis
T: 020 665 8001
T: 06 2188 3566
E: e.langkruis@civicamsterdam.nl

Wijkkunde is een initiatief van:

Indische BuurtBalie
Civic
Profi-Leerbureau
BOOT
Starters4Communities
Stadsdeel Oost

Wijkkunde heeft ook een facebookpagina: www.facebook.com/Wijkkunde