Sofia is een Amerikaanse die al 14 jaar in Amsterdam woont. Via een vriendin is ze terecht gekomen bij Erik van de Langkruis, participatiemakelaar. Hij helpt haar op weg met…
lees meer >>


Iets doen voor iemand waar je van houdt!
Week van de jonge mantelzorger
Als Karima 10 jaar oud is blijkt haar vader een zeldzame visuele ziekte te hebben. Hij zal op z’n veertigste volledig blind zijn. Karima is het oudste kind van het gezin en zal om die reden naast haar moeder ook de meeste zorgtaken op zich moeten nemen. Karima ziet dit als vanzelfsprekend en heeft geen idee van wat dit kan betekenen voor haar jeugd. Karima is 28 jaar wanneer ze met haar vader bij een centrum zit speciaal voor mensen met een visuele beperking. Daar wordt haar verteld dat ze een mantelzorger is. Mantelzorger? Wat is dat?
Veel jongeren in Nederland weten niet dat ze mantelzorger zijn. Volgens de cijfers maakt 1 op de 4 kinderen en jongeren van 4 tot 24 jaar het mee. Wat is mantelzorg? Wat vraagt mantelzorg van je? En wat betekent het voor jou als jongere om langdurig te zorgen voor iemand anders? Om dit in kaart te kunnen brengen heeft Coen van Heteren, oprichter van het Sociaal Cement in samenwerking met Gemeente Amsterdam en Markant (centrum voor Mantelzorg) op 6 juni een debat georganiseerd voor jongeren om zich uit te spreken over wat zij van Mantelzorg vinden en wat het met hen doet.
Tijdens deze editie van #dropdiestelling gaan jongeren met elkaar in gesprek over wat mantelzorg is en wat het betekent voor de jongeren die mantelzorger zijn. Ook professionals worden uitgenodigd om zich te mengen in de dialoog. Uiteraard was Malika el Hamdi (mantelzorgmakelaar bij Civic Amsterdam) er ook bij.
Het debat wordt geopend met de videoclip van de jonge Amsterdamse band “Juicepack”, speciaal gemaakt over het onderwerp mantelzorg.
Wat is een mantelzorger?
Het debat wordt geleid d.m.v. stellingen. Overgrote deel van de jongeren gaf aan te weten wat mantelzorg is. Nadat ze de definitie hadden gelezen van het scherm begonnen ze toch te twijfelen. Definitie: Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.
Ben je alleen mantelzorger als iemand ziek is of een beperking heeft? Een student gaf aan dat hij structureel voor z’n neefje zorgt waarvan beide ouders zijn overleden. “Ben ik dan geen mantelzorger” vraagt hij?. “Ik doe weleens boodschappen voor mijn oma, valt dat ook onder mantelzorg?” En als ik af en toe wat geld van haar krijg, ben ik dan geen mantelzorger meer?” vraagt een meisje. Je merkt dat er toch nog onwetendheid is met betrekking tot mantelzorg.
Wat me opvalt is dat de meeste jonge mantelzorgers de zorg niet als last zien. Zij zien het meer als “iets doen voor iemand waar je van houdt”. Maar wat als het je buurvrouw betreft? Dat vinden ze een lastige. Ze geven aan dat ze het niet erg vinden om een keer boodschappen te doen, maar het mag ze niet te veel tijd kosten en het moet ze net schikken.
Aandacht voor mantelzorg op scholen
Mantelzorg neemt tijd in beslag en jonge mantelzorgers zitten vaak op school of studeren en hebben daarnaast soms ook nog een bijbaantje. Biedt de school extra herkansingsmogelijkheden voor jonge mantelzorgers en kennen docenten de leerlingen goed genoeg om te weten wie er extra aandacht nodig heeft? Eén van de jonge mantelzorgers geeft aan dat dat per school verschilt. Hij heeft zelf altijd de mogelijkheid gehad om een toets in te halen of hulp van de school te krijgen indien dat nodig was. Toch zijn er volgens professionals nog te veel jonge mantelzorgers die weinig tot geen aandacht krijgen hiervoor op school. Zij geven aan dat jonge mantelzorgers vaak in de knel komen met huiswerk en hierdoor een achterstand oplopen. Tevens hebben ze vaak geen tijd voor een bijbaan en kunnen hun vaste lasten niet betalen waardoor ze in de schulden komen. Er zou vanuit de school meer aandacht naar dit onderwerp moeten. Docenten dienen te worden getraind op het signaleren van jonge mantelzorgers en hen te begeleiden naar het ondersteuningsaanbod van de Gemeente of welzijnsorganisaties.
Naar aanleiding van het debat vertelde een jongedame dat ze, na alle informatie te hebben gehoord, ook een mantelzorger is. Elk bereikte mantelzorger telt!
Nog een paar interessante opmerking vanuit de jonge mantelzorgers:
“De gemeente zou een soort van tegenprestatie moeten bieden aan jonge mantelzorgers”. “Ze hebben geen tijd voor een bijbaan, maar worden wel geacht hun schoolboeken te bekostigen etc.”. “Het zou mooi zijn als de gemeente dat voor hen zou doen”.
“Het zou al stuk draaglijker zijn als vrienden zelf vaker contact met me opnemen in plaats van dat ze afwachten tot ik een keer tijd heb”.
“Mantelzorg definieert me niet. Ik ben mezelf, en mantelzorg is een stukje dat bij me hoort”
“Ik vertel niet aan in m’n vriendenkring dat ik mantelzorger ben. Ik wil niet zielig gevonden worden”.
Agenda
Er wordt vrijdag 8 juni een speciale Iftar georganiseerd voor jonge mantelzorgers in Vonk, Ambonplein 63. De inloop is vanaf 21.00 uur. Iedereen mag bij deze Iftar aanschuiven. Kom er bij en eet mee! De organisatie wordt door Stichting BIGS en Civic Amsterdam gedaan. Aanmelden verplicht.
Iedere laatste maandag van de maand van 17.00 – 20.00 uur is er een speciale bijeenkomst voor jonge mantelzorgers in Vonk. Deze groep heeft een eigen Whatsapp-groep. Vragen stellen en tips delen kan dus ook digitaal aan andere deelnemers én medewerkers van Civic Amsterdam.
Lees meer >> https://civicamsterdam.nl/agenda/jonge-mantelzorgers/
Bericht: 8 juni 2018