logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op
08/11/2022

Tim Grootes brengt het community gevoel van het dorp naar Civic Amsterdam

Maak kennis met Tim Grootes. Hij is de nieuwe participatiemedewerker bij Civic Amsterdam Oost. Hij woont sinds kort in de Indische Buurt en is afkomstig uit het kleine dorp Aartswoud in West Friesland.

De Flevopoort is een als een klein dorp

Na een eerste kennismaking met de bewoners, voelde Tim zich meteen thuis in de Flevopoort. Het voelt voor hem heel natuurlijk om met iedereen een praatje aan te knopen, ongeacht generatie- of leeftijdsverschil. Tim vertelt: “De Flevopoort is, net als een klein dorp, een gemeenschap waar iedereen het met elkaar moet doen. Ik ben zelf opgegroeid in de hechte community van Aartswoud, waar oudere bewoners als vanzelf onderdeel van uitmaken.” Nu Tim in Amsterdam woont, is hij nog steeds op zoek naar dat gemeenschapsgevoel. “Ik vind het heel leuk als op verjaardagen van vrienden hun ouders er ook bij zitten, ik maak altijd een praatje met ze. Dat is bij ons in het dorp vanzelfsprekend. Iedere zestigplusser, was zo’n beetje mijn oma of opa. De vrienden van mijn ouders voelden als vader of moeder, dat volksstam idee.”

Hulp vanuit de gemeenschap

In een klein dorp is er geen Civic of andere organisatie om de mensen hulp te bieden. Daarom zit het vanuit zijn opvoeding heel erg in het systeem van Tim om anderen te helpen en dingen met elkaar op te lossen. “Hulp vanuit de gemeenschap aan anderen bieden, gaat bij ons als vanzelf. Mijn vader en ik maken bijvoorbeeld elke Kerstvakantie de dakgoten schoon bij oudere buurtbewoners. Onze kroeg heeft een sociale functie waar mensen samen komen voor een praatje, en indien nodig, om elkaar te helpen. Dat het in het welzijnswerk wat ik doe, allemaal vaktermen heeft, is nieuw voor mij. We hebben het in mijn dorp nooit heel theoretisch benaderd. Het was gewoon zo.”

Autotechniek

Na de basisschool ging Tim naar het VWO in Hoorn, waarna hij autotechniek ging studeren in Eindhoven. Hij vertelt: “Als tiener kocht ik goedkope brommers om op te crossen, die gingen ook snel stuk, dus ik werd heel handig in sleutelen en klussen. Na het VWO had ik geen idee wat ik moest kiezen, dus ik ging maar voor autotechniek. Ik wilde automonteur worden omdat iedereen om mij heen ook praktisch was opgeleid.” Tim deed stageopdrachten bij grote techniekbedrijven als VDL, deed onderzoek bij TNO en studeerde af bij een internationaal bedrijf in Aken dat alle aandrijvingen voor elke automerk in de wereld ontwikkelt, waar hij voor Mercedes en Jaguar werkte.

Opleiding tot psychosociaal therapeut

In 2019 kreeg Tim te maken met een burn-out. Hij was fulltime aan het werk, en dacht dat dat leven bij hem paste, terwijl hij zich toch niet echt goed voelde. Toen een psychotherapeut zei dat hij een burn-out had, geloofde hij daar in eerste instantie helemaal niks van. Hij zette het traject toch voort, omdat hij het heel interessant vond om aan zijn persoonlijke ontwikkeling te werken. Tim legt uit: “Ik heb mijn hele leven al interesse gehad in psychologie, las er toen ik opgroeide ook al veel boeken over. Toen mijn therapeut vertelde dat ik bij hem een opleiding tot psychosociaal therapeut kon volgen, heb ik die kans met beide handen aangepakt. Daar ben ik nu 2,5 jaar mee bezig. De nieuwe dingen die ik leer en de inzichten die ik opdoe, kan ik meteen in de praktijk brengen, in mijn eigen ontwikkeling en nu ook bij Civic. Mensen coachen, begeleiden en supporten en voor hen inzichtelijk maken wat zij leuk vinden om te doen, dat vind ik echt te gek.

Vanuit een positieve energie in beweging

Tim  loopt nu mee met de WPI trajecten waarin hij mensen begeleidt om weer mee te doen. “Koffiedrinken, wandelen, sporten, dat soort dingen. Aan sommige mensen zie je gewoon dat ze heel erg vast zitten en bang zijn, waardoor werk eigenlijk nog heel ver weg is. Werk doe je vanuit een soort overgave dat je iets te bieden hebt, en zij worstelen nog zo met zichzelf dat er niet veel over blijft om te kunnen bieden. Coachen en begeleiden en mensen vanuit een positieve energie in beweging brengen, dat doe ik echt heel graag.”

Culturele en muzikale activiteiten in de Kramatsalon

In zijn vrije tijd organiseert Tim samen met vrienden muziekfestivals. Hij ziet hoe deze evenementen fungeren als een soort bindmiddel tussen de mensen, met gezelligheid en een hapje & drankje en een beetje cultuureducatie. Hij besluit: “Als je iets leuks en laagdrempeligs neerzet, dan komen de mensen vanzelf samen en hoef je ook niet heel gekunsteld met een thema als ‘eenzaamheid’ bezig te zijn. Het lijkt mij echt heel leuk om culturele en muzikale activiteiten in de Kramatsalon te organiseren. Bijvoorbeeld een festival door bejaarden voor jongeren, waar verschillende generaties als vanzelf samenkomen. Net als in Aartswoud.”

Wil je in contact komen met Tim? Dat kan via telefoonnummer 06 12371981 of e-mail: t.grootes@civicamsterdam.nl