logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op
21/07/2022

Interview: “Nederlandse lessen verzorgen is het allerleukste vrijwilligerswerk!”

Mensen uit de hele wereld krijgen Nederlandse les van Yvonne. Als Neerlandica houdt ze van de taal. 

Nederlandse lessen verzorgen is het allerleukste vrijwilligerswerk!”

Yvonne spreekt zeven talen, heeft in haar werkzame leven de wereld rond gereisd en belandde 19 jaar geleden in Amsterdam. Alleenstaand, geen kinderen, geen huisdieren. En dan maak je in Amsterdam niet zo gemakkelijk contact. “Ik woon in een buurt waar veel huizen worden gekocht als investering. Mensen die hier komen wonen zijn investeerders, geen buren.

Met die ervaring geeft ze les. Nieuwkomers leren niet alleen lezen, schrijven, spreken en luistervaardigheden. Yvonne investeert in sociaal contact.  Elke klas heeft een potje waarin elke cursist iedere week een euro stopt. Van dat geld maken ze een uitstapje en sluiten af met een picknick met gerechten uit de hele wereld in het park. De behoefte aan het leren van de taal is groot, maar de behoefte aan sociaal contact is nog veel groter. Samen leren en samenzijn maakt dit werk de moeite waard.

Yvonne geeft les in Vonk, de Meevaart en de buurtkamer op IJburg. “Via Zdenka, de taal coördinator, krijg ik een lesgroepje dat qua taalniveau goed bij elkaar past. Het is een kers op de taart als cursisten slagen voor landelijke examens Nederlands. Als zij aan de slag gaan in hun oude vak als arts, verpleegkundige of thuiszorgmedewerker, dan is dat het moment dat ik weet waarvoor ik het allemaal doe. Het is heel bijzonder als een kunstenaar uit Syrië aan de slag gaat als zonnepanelenspecialist. Ieder mens wil goed voor zichzelf en zijn gezin kunnen zorgen.”

Het lesgeven levert me inspiratie en ontwikkeling op. Ik krijg bijzondere bijscholingen via Civic om mijn lessen afwisselend, spannend en interessant te houden. Ik heb een diploma NT2 van de HVA, maar deze bijscholingen leveren me echt veel op. We spelen toneelstukjes, oefenen sollicitatiegesprekken, zingen en vertellen elkaar verhalen. Zo leren we door de taal elkaars leven, gebruiken en zorgen kennen. Er wordt gelachen en soms gehuild om de situatie in de wereld.”

Aan de slag als taal of digitaal vrijwilliger in Oost?

Ontdek waar je aan de slag kan op de Taal & Digitaalmarkt op 7 september van 14.00-16.00 in de OBA aan het Javaplein.

Ook aan de slag als vrijwilliger?

Kijk bij de vrijwilligersvacatures op onze website.

Interview: Nettie Sterrenburg Foto: Pexels