logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Ik was direct onder de indruk van het werk dat Civic doet

Norman Perryman
04/04/2022

Kunstenaar Norman Perryman slaat handen ineen met Civic voor ‘Buurtpraat’ serie

Norman Perryman is een fascinerend persoon. Deze Engelse kunstenaar werd in de jaren dertig geboren in Birmingham en is, na een bewogen en inspirerend leven, nu woonachtig in Amsterdam-Oost. Samen met Civic heeft hij de tien ontmoetingsmomenten van ‘Buurtpraat’ samengesteld.

Een muzikant die muziek maakt met zijn penseel

Perryman begon 45 jaar geleden met het schilderen van kinetische (bewegende) kleuren bij live gespeelde klassieke muziek. De kunstenaar trad op met bekende orkesten over de hele wereld in de grootste concertzalen; in Nederland onder andere in het Concertgebouw, het Muziekgebouw en de Stopera. De bekende violist en dirigent Yehudi Menuhin noemde de kunstenaar “Een muzikant die muziek maakt met zijn penseel”.

Bekende namen uit de klassieke muziek

Daarnaast heeft Perryman schilderijen gemaakt van vele bekende namen uit de klassieke muziek als Bernard Haitink, Ravi Shankar, Yehudi Menuhin, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Carlo-Maria Giulini, Yo-Yo Ma, Jessye Norman en Mstislav Rostropovich. Een deel van zijn werk wordt permanent geëxposeerd in de Birmingham Symphony Hall Collection.

Buurtpraat

Samen met Kaylee Schilder en Irith Sy heeft Norman Perryman ‘Buurtpraat’ ontwikkeld. Een reeks van tien ontmoetingsmomenten waarop buurtgenoten met elkaar in contact komen en in gesprek gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals taal en poëzie, kunst, Japanse haiku’s en optimistisch ouder worden.

Onder de indruk van Civic

Sinds 2021 woont de 89-jarige Norman op de negende etage van de Flevopoort, hij wandelt graag en neemt het liefst de trap. Hij vertelt: “Ik ontdekte Civic bij toeval toen ik na één van de lockdowns ging rondkijken in de Flevopoort. Ik raakte aan de praat met Kaylee en zij nodigde mij uit voor een kopje koffie. Ik was direct onder de indruk van het werk dat Civic doet.” Hij vervolgt: “Dit is mijn laatste woning en ik wilde de buurt beter leren kennen. Ik zag de mogelijkheid om via Civic iets te kunnen betekenen voor de buurt. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen wel iets te delen heeft.”

Mindfulness en leven in het nu

Kaylee en Norman bleken direct op één lijn te zitten over mindfulness en hoe culturele uitgingen kunnen bijdragen aan maatschappelijke verbondenheid. “Mindfulness en leven in het nu zijn mijn levenswijze. Als ik schilder, dan ben ik helemaal in het moment, als een soort meditatie. Mijn penseel heeft een eigen taal, hij beweegt ritmisch mee op de muziek en de kleuren geven de emoties van de klanken weer. Mensen herkennen zich in de schilderijen en in de emoties van de kleuren”, vertelt Perryman.

Vijftig schilderijen

Tijdens ‘Buurtpraat’ wordt er elke week een thema behandeld. In één van deze weken laat Norman vijftig van zijn schilderijen zien. Hij geeft een presentatie en aan de hand daarvan gaat de ‘Buurtpraat’ groep met elkaar in gesprek.

Optimistisch Ouder Worden

Eén van de thema’s is bijvoorbeeld ‘ouder worden’. Norman: “Met de groep bespreken hoe we ouder worden. Ben je optimistisch, pessimistisch en verbitterd of ben je toch hoopvol over de toekomst. We gaan allemaal een keer dood, maar hoe doen we het tot die tijd?” De ‘Buurtpraat’ serie helpt Perryman zelf ook bij het optimistisch ouder worden, door zijn verhaal en kunst met anderen te blijven delen en hen zo te inspireren. Hij besluit: “In 2019 deed ik mijn laatste optreden in een concertzaal. Het is vreselijk spannend om live op te treden en ik vond het wel welletjes. Nu treed ik alleen nog op in een kleine show, bij Civic.”

Meer informatie

Voor de volgende serie ‘Buurtpraat’ (ook met Norman Perryman) die later dit jaar van start gaat, kun je je aanmelden bij Irith Sy of Kaylee Schilder.

Irith Sy | 06 4662 4563 | i.sy@civicamsterdam.nl

Kaylee Schilder | 06 4051 8456 | k.schilder@civicamsterdam.nl

Bekijk hier een interview met Norman Perryman:

Painting Music: Live Kinetic Art by Norman Perryman | City of Birmingham Symphony Orchestra https://www.youtube.com/watch?v=BMi5b12fNWI

Website: https://www.normanperryman.com/

Interview: Jessica de Wal

Fotograaf portret Norman Perryman: Hans Hijmering