logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Zohra, gezondheidsambassadeur

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Zohra, gezondheidsambassadeur. Zij is een actieve buurtbewoonster in Amsterdam Oost. Zij heeft meegedaan aan het programma Gezondheidsambassadeur.  

Wat is een gezondheidsambassadeur?

Zohra lacht en vertelt enthousiast: “Ik probeer zelf een gezonde vrouw te zijn en hiermee ook mijn omgeving te stimuleren. Wat ik leer geef ik door. Ik heb een speciale training gevolgd en probeer alles wat ik geleerd heb weer te delen. Op scholen, in de buurt overal waar ik kom deel ik wat ik geleerd heb en hoe ik gezond blijf.”

Hoe denk jij over de gezondheid van kinderen en jongeren in Amsterdam Oost?

“We waren goed op weg om de algemene gezondheid te verbeteren. Helaas gaat het nu slechter door de coronamaatregelen. Ik zie veel kinderen buiten met een chocoladereep, XXL chipszak of een energydrankjes vol suiker in hun hand. Suiker is lekker, maar niet heel gezond. Suiker is helaas goedkoop. Het gaat om keuzes maken. Gezond kan ook lekker zijn! Ook hoeft gezond niet meteen duur te zijn.

Je merkt dat mensen nu minder centjes hebben. Ouders hebben hun baan verloren door corona. Nadenken over gezondheid heeft dan geen voorrang. Even iets lekkers en iets gemakkelijks. Vooral ook even iets wat mensen al kennen.”

Wat zou jij graag in Oost zien?

“Kinderen en jongeren zijn de toekomst. Er moeten nog meer voorlichtingen komen om iedereen in de buurt te laten proeven. Er zijn zo veel lekkere verschillende groentes en fruit. Eigenlijk zouden er ook speciale kindergezondheidsambassadeurs moeten zijn.”

Heb jij een boodschap voor Amsterdammers over gezondheid?

“Koop bewust je eten,” roept Zohra meteen. “Denk na als je in de winkel staat wanneer je iets lekkers wilt kopen. De kans op diabetes en hart- en vaatziekten wordt vergroot door ongezond, vet- of suikerrijk te eten. Je lichaam is heilig, dus zorg er goed voor!”

Bij Civic Amsterdam helpen we jou met het vinden van een leuke activiteit, passend vrijwilligerswerk of met het uitwerken van jouw ideeën voor de buurt. Wil jij je buurt of straat leuker maken? Heb jij een idee voor een activiteit? Heb je een idee om mantelzorgers te helpen?

Civic Amsterdam helpt je verder!

Kijk hier voor meer informatie.

September 2020