logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Zdenka Mijic, participatiecoach

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Zdenka Mijic, participatiecoach bij Civic Amsterdam. Zij helpt buurtbewoners met het (weer) meedoen in Amsterdam Oost. Het grootste deel van haar werk gaat over de Nederlandse taal.

Je bent het gezicht van Taalwijzer. Wat is Taalwijzer?

Zdenka lacht en vertelt dat Taalwijzer een gratis inloopspreekuur is over taal. “Je kunt hier terecht met al je vragen over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over welke taalcursus bij jou past, waar je in de buurt Nederlands kunt oefenen of wat de mogelijkheden zijn na een inburgeringscursus. We zoeken voor iedereen een geschikte manier om Nederlands te leren. Altijd passend bij jouw wensen. Op het juiste niveau en in het juiste tempo is heel belangrijk.”

Wie komen er naar Taalwijzer, het spreekuur over taal?

“Dat is zo verschillend. De landen waar men vandaan komt, maar ook het niveau van opleiding en leeftijd van de bezoekers verschilt. Iedereen is welkom! In het spreekuur praat ik met ongeveer zo’n 10 – 12 mensen. Niet iedereen kan naar een spreekuur komen, dus ik beantwoord ook heel wat vragen via de telefoon en mail.

Taalwijzer is er voor iedereen die beter Nederlands wil spreken of lezen. Het is dus niet alleen voor anderstaligen.”

Wat vind je het leuke aan je werk en bezig zijn met de Nederlandse taal?

“Ik vind mijn baan heel erg leuk, omdat ik anderen kan helpen en motiveren om meer te doen met taal. Het is belangrijk om goed Nederlands te spreken en lezen zodat je mee kunt doen. Als je goed Nederlands kunt praten en lezen kun je je kind beter helpen met zijn huiswerk en maak je meer kans op die ene leuke baan. Ik snap hoe moeilijk de Nederlandse taal is! Ik was 31 toen ik naar Nederland kwam vanuit Bosnië. Nederlands is dus ook niet mijn eerste taal.”

Heb je een taal tip?

“Ik heb er zelfs twee! Gebruik korte zinnen. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Daarnaast probeer niet alles letterlijk te vertalen vanuit je eigen taal. Zinnen kunnen vaak niet precies woord voor woord worden vertaald.”

Beter Nederlands praten of schrijven?
Kom naar een van onze gratis taallessen!
Je kan ieder moment instromen en de lessen zijn gratis.Wil je meer weten over onze taallessen?
Op dit moment is er vanwege corona geen inloopspreekuur over taal. Natuurlijk zijn Zdenka en Mavis wel telefonisch en per mail bereikbaar. Zij vertellen graag meer over de lessen. Schroom niet, bel of mail als je een vraag hebt.

Amsterdam Oost
Zdenka Mijic
E: Z.Mijic@civicamsterdam.nl
T: 06 4624 1713

Amsterdam Noord
Mavis Kathusing
E: M.Kathusing@civicamsterdam.nl
T: 06 5368 2878