logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Sonja is fan van taal!

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Sonja. Zij praat graag en volgt nu een taalles om beter te kunnen schrijven en lezen.

Waarom ga je naar een taalles?

“Schrijven vind ik moeilijk. Ik maak dan heel veel taalfouten. Ik heb ook dyslexie. Dat betekent dat je de letters soms door elkaar haalt. Klanken die op elkaar lijken vind ik lastig. Dan raak ik soms in de war.

Ik ben naar taalles gegaan omdat ik veel vrijwilligerswerk doe. Via mijn vrijwilligerswerk ben ik in contact gekomen met Mavis van Participatiecentrum Eva en Adam. Mavis heeft met mij gekeken naar taalcursussen.

Als je iets wilt regelen bij de gemeente dan moet dit geschreven. Ik moest hier altijd hulp voor vragen. Dat is een barricade, een hindernis om het te doen. Ik wil het zelf kunnen. Ik wil begrijpen wat er staat. Dus toen heb ik hulp gevraagd om beter te kunnen lezen en schrijven.”

Wat betekent taal voor je?

Sonja vertelt enthousiast: “Taal is overal. De ondertiteling van een film op tv of even met de kinderen appen. Soms hebben mijn kinderen wel zo iets van ‘wat bedoelt ma nu weer’.

Het lezen van een leuk boek of de ondertiteling lukt mij prima. Het lezen van brieven van bijvoorbeeld de Gemeente is lastig. Ze gebruiken zo vaak van die ingewikkelde en lange woorden! Ik vind het dan vervelend dat er staat dat de brief vertaald kan worden in een andere taal. Dit Nederlands is al abracadabra voor mij. Ik heb daar een normaal Nederlandse vertaling voor nodig. Ze moeten niet zulke moeilijke brieven sturen.

Ik ben nu ook een verhaal, een toneelstuk, aan het schrijven. Het gaat over mijn ervaring als vrijwilliger in de buurt. Ik heb vroeger als kind veel verhaaltjes geschreven. Vol spelfouten, maar leuke sprookjes. Helaas heb ik de schriftjes niet meer. Ik ben het verhaal over een vriendschap tussen twee totaal verschillende jongens in Noord gaan schrijven toen ik een keer niet kon slapen. Ik ben er aan begonnen en er komt steeds wat bij… of gaat er weer wat af.”

Sonja straalt als ze over het verhaal vertelt. Aan ideeën en woorden geen gebrek bij Sonja.

Wat waren de reacties uit jouw omgeving toen ze hoorden dat je op taalles ging?

“Heel positief!” roept Sonja. “Ik kreeg veel complimenten dat ik dit ging doen. Ik heb nu zelf ook het inzicht dat ik meer kan. Ik wil alleen nog meer! De les die ik nu volg gaat niet snel genoeg voor mij. We gaan nu samen kijken wat beter past bij mijn situatie en wensen.”

Beter Nederlands praten of schrijven? Kom naar een van onze gratis taallessen!

Je kan ieder moment instromen en de lessen zijn gratis. Kijk in de agenda welke taallessen we hebben.

Januari 2020