logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Merel Dym, participatiemedewerker

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Merel Dym, participatiemedewerker bij Civic Amsterdam. Sinds februari van dit jaar helpt zij buurtbewoners met het (weer) meedoen in Amsterdam Oost.

Hoe ben je bij Civic gekomen?

Een goede vriendin stuurde me de vacature van participatiemedewerker door met de woorden: ”Dit ben jij!”

Wat is een participatiemedewerker?

Een participatiemedewerker is iemand die in een bepaalde buurt werkt waar wat extra aandacht nodig is. Ze kent hier de gemeenschap, weet wat er speelt, waar er behoefte aan is, ziet kansen, ondersteunt en verbindt. De participatiemedewerker is ook een schakel tussen bewoners en de lokale gemeente en tussen de andere organisaties die er zijn. Ik noem het zelf liever buurtwerker.

Wat doe je als participatiemedewerker?

Als participatiemedewerker ben je er voor de bewoners. Ik vind het belangrijk dat mensen zich betrokken voelen en weten dat ze invloed hebben op hun directe leefomgeving. Dat ze zich thuis voelen. Als participatiemedewerker gaat het om luisteren naar de ander en luisteren wat er speelt.

Waarvoor kunnen bewoners bij jou terecht?

Buurtbewoners kunnen met elke vraag terecht bij mij. Ik kijk of ik kan helpen, zo niet dan koppel ik ze aan de juiste persoon of organisatie voor hun (hulp)vraag.

Kan je iets vertellen over bewonersinitiatieven, Welzijn op recept en Lief & Leed straatjes?

Wat ik doe is bewonersinitiatieven faciliteren die dan bijvoorbeeld in de buurtkamer plaatsvinden. Het gaat om bewoners die rondlopen met een idee voor een activiteit voor de buurt. Samen vragen we een budget aan en wanneer de activiteit loopt, ben ik op de achtergrond aanwezig voor als er vragen zijn, ze ergens over willen sparren, meer willen of als er problemen ontstaan. Ik vind dit heel leuk, want het gaat uit van veel positieve energie en creatie van iets wat nog niet is.

Ook werk ik als welzijnscoach voor Welzijn op Recept, waar ik bewoners spreek die via de huisarts worden doorgestuurd met verschillende uiteenlopende hulpvragen. Als gevolg van bijna twee jaar corona hebben mensen vaker last van extreme eenzaamheid en behoefte aan meer contact met anderen, meer zelfvertrouwen en een gevoel van zingeving. Als welzijnscoach kijk ik wat bij iemand past en nodig heeft. Door het vinden van een passende activiteit, gaat iemand zich beter voelen.

Daarnaast houd ik me bezig met Lief en Leedstraatjes, waar bewoners geld kunnen krijgen om hun buren een aardigheidje in de vorm van een bosje bloemen of een fruitmand te geven in lief en in leed. Een ontzettend dankbaar project.

Wat heb je al bereikt in de buurt?

Onlangs zijn we in de buurtkamer begonnen met een nieuw project voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Het heet de Nacht-Wacht academie. In samenwerking met Marjolijn van Heemstra en Najat Kaddour maken we met een groep kinderen een fantasie reis naar Mars. De kinderen leren over ons sterrenstelsel, leven op mars en over de aarde. Er staat een trip gepland naar de Spacebuzz en naar het Planetarium in Artis.

Een lange lijn die ik aan het uitzetten ben, is het realiseren van een cultureel centrum voor en door de buurt met een plek voor jongeren. Dit doe ik samen met bewoners. Hierbij zoek ik de samenwerking op met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, de gemeente en andere organisaties. Het is een lange adem want het is vooral belangrijk dat er iets komt wat écht voor de buurt is.

Tip voor buurtbewoners

“Jouw invloed is groter dan je denkt, ook als het gaat om de veiligheid en leefbaarheid van je buurt. We dragen allemaal die verantwoordelijkheid.”

Wil je daar eens over praten? Neem dan contact met mij op.

Merel Dym, participatiemedewerker
E: m.dym@civicamsterdam.nl
T: 06 3424 4131