logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Maudy, taalvrijwilliger

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Maudy, taalvrijwilliger. Zij geeft de taalles Tussenstap. Dit is een taalles voor mensen die tussen beginners en gevorderd niveau in zitten.   

Wat heb je met taal?

“Als je definitief in Nederland blijft, is de taal goed spreken en begrijpen heel erg belangrijk. Ook de kleine verschillen, de details en cultuurverschillen daarin zijn belangrijk. De ‘tussenwoorden’ zoals zeg het maareens of er, zijn ingewikkeld. Ik vind het leuk om dit uit te leggen aan mijn groep.  Het contact via de taal vind ik leuk. Iedereen reageert vanuit zijn eigen taal en cultuur op een verhaal. Taal is een middel.”

Wat vind je leuk aan je vrijwilligerswerk?

“Het fijne is dat ik mijn eigen gang kan gaan. Ik stel mijn eigen les samen. Het geven van een voorbeeld en een verhaal vertellen vormt de rode draad in mijn les. Je moet als taalvrijwilliger flexibel en creatief zijn. Niet iedereen in de les heeft het zelfde niveau. Wél zijn alle deelnemers heel erg dankbaar en willen ze graag oefenen met de taal. Soms kom ik deelnemers tegen die al een cursus hebben afgerond en nu de vervolg cursus doen. Het is gezellig om even een praatje te maken.”

Hoeveel deelnemers zitten er in je les?

“Maximaal 10,” vertelt Maudy. “Dan is er nog genoeg tijd voor iedereen. Mijn lessen zijn een soort werkcollege. De deelnemers werken onder mijn begeleiding aan opdrachten. Vaak doen we dat in groepsverband. We lezen bijvoorbeeld samen een tekst of praten over een bepaald onderwerp. De deelnemers komen om langere zinnen te maken. Ik stimuleer hen om dan ook mooie zinnen te maken.”

Heb je een tip voor buurtbewoners?

“Stel je open. Merk dingen op. Wees nieuwsgierig en durf vragen te stellen!”

Beter Nederlands praten of schrijven? Kom naar een van onze gratis taallessen!

Je kan ieder moment instromen en de lessen zijn gratis. Kijk in de agenda welke taallessen we hebben.

Juni 2019