logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Kaylee, coördinator project Buurtverbinding en Ontmoeting en Empowerment

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Kaylee, coördinator project Buurtverbinding en Ontmoeting & Empowerment.

Project Buurtverbinding is een initiatief van het ROC van Amsterdam, ROCTOP, Dock, Civic Amsterdam en het Jongeren Service Punt. Studenten van verschillende zorg- en welzijnsopleidingen kunnen stage lopen in Amsterdam West (bij het Landlustlab) of in Oost (bij het Civiclab). Een belangrijk deel van de stage is gericht op hulp in de buurt.

Hoe ben je bij Civic gekomen?

Kaylee lacht en vertelt enthousiast dat ze na haar studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en werken in Vietnam en Spanje bij Civic Amsterdam terecht is gekomen. “Ik heb het hier echt enorm naar mijn zin. Mijn werk is een leuke combi. Op maandag en dinsdag ontferm ik mij over de activiteiten, bewoners en vrijwilligers in Amsterdam Oost onder de noemer Ontmoeting & Empowerment en op donderdag en vrijdag begeleid ik 14 mbo-studenten en 4 hbo-studenten voor Buurtverbinding. Hierbij gaan studenten op pad om bewoners met simpele hulpvragen te ondersteunen.”

Wat vind je leuk aan het project Buurtverbinding?

“Ik vind het leuk om te zien hoe mbo-studenten iets kunnen betekenen in de buurt. Het is leuk om het ontwikkelproces mee te maken van deze jongeren. Van een voorzichtig verlegen praatje tot een diepgaand gesprek aan het einde van de stage. Ook de verbinding die de studenten maken met de (oudere) bewoners van de Indische Buurt, is mooi om te zien. Zij leren met elkaar en van elkaar! De passie en motivatie die de studenten hebben om hun steentje bij te dragen in de buurt zorgt ervoor dat ik elke dag met een glimlach op mijn gezicht naar mijn werk ga.”

Is je werk veranderd door de coronamaatregelen?

“Mijn werk is ontzettend veranderd door de coronamaatregelen”, vertelt Kaylee. “Ontmoeting & Empowerment draait om activiteiten en gezelschap. De coronamaatregelen gooiden daarom flink roet in het eten. Wij hebben alle activiteiten moeten aanpassen. Aangepast gaan we door. We blijven doorgaan in deze bizarre tijden. Eenzaamheid is juist nu een onderwerp wat we moeten aanpakken.”

“Met de studenten proberen we met aangepaste roosters, thuiswerken, 1,5 m afstand en mondkapjes de werkzaamheden voort te zetten. Juist nu is de hulp van de studenten hard nodig. Zij spelen een belangrijke rol in de buurt. In overleg gaan de huisbezoeken van de studenten gewoon door. Met wat creativiteit komen we een heel eind. Zo is buiten afspreken nu heel normaal geworden. Bijkomend voordeel is dat dit er voor zorgt dat mensen meer in beweging zijn!”

Wat heb je al bereikt met Buurtverbinding – Civiclab?

“We zijn in september gestart met een nieuwe groep. Er zijn al zulke mooie dingen gebeurd. Van eenzame mensen die wekelijks een kopje koffie drinken met een student tot Amsterdammers die nu een taalmaatje hebben en de taal beter spreken. Ik ben nu al zo trots op deze groep jonge lerende professionals die studeren en stagelopen met corona-maatregelen. De studenten krijgen alleen nog maar digitaal les en hebben bijna geen mogelijkheid om met leeftijdsgenoten te doen wat je hoort te doen in deze levensfase. De positiviteit die ik van zowel hen, buurtbewoners, én professionals uit Oost terug krijg is onbetaalbaar. Ik hoop met deze groep studenten zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. En laten zien wat een relatief klein gebaar, zoals een boodschap of belletje kan betekenen. Dat de verschillen tussen mensen juist kan verbinden. Dat we in een tijd als deze elkaar steunen en dichter tot elkaar komen.”

Meer informatie over Buurtverbinding – Civiclab?

Woon je in Amsterdam Oost en kun je zelf wat hulp gebruiken? Of wil je meer weten? Neem contact op met Kaylee Schilder of Rosalie Neuvel: civiclab@civicamsterdam.nl of 020 665 80 01.