logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Fleur ten Bos, yogadocente

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Fleur ten Bos, yogadocente.

“Het is zo mooi om de vrouwen moe of gehaast binnen te zien komen en dan de les te zien verlaten met een glimlach op hun gezicht en een twinkeling in hun ogen!”

Maak kennis met Fleur ten Bos: yogadocente bij Civic Amsterdam. De 41-jarige Fleur is moeder van een meisje van 4, en heeft 15 jaar in de Indische Buurt gewoond, waar ze nog steeds regelmatig komt. Inmiddels woont ze 4 jaar in Amsterdam Noord. Als ZZP-er werkt ze onder de naam STUDIO BLOOM als yogadocente (onder andere bij Civic Amsterdam) en als kinderyogadocente. Daarnaast is de creatieveling ook bezig met facepaint en maakt ze illustraties. Sinds kort maakt de duizendpoot ook oogmaskers met biologische lavendel voor de lange ontspanning.

Uitdaging

Fleur is sinds 2007 vaste yogadocent bij Civic. Ze vertelt: “In 2007 was ik in de Meevaart, daar kwam ter sprake dat ik yoga geef en dat Civic nog een yogadocent zocht. Het ging om yoga speciaal voor vrouwen in een traject van het DWI. De vrouwen zaten in een isolement en hadden zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Dit was een nieuwe ervaring voor mij. Ik gaf toentertijd Kundalini Yoga, een zeer intensieve yogavorm. Daarnaast gaf ik les, zowel Kundalini als Hatha Yoga, op een sportschool wat uiteraard gericht is op conditie en presteren. Ik kan wel zeggen dat yoga geven aan een groep vrouwen met diverse lichamelijke klachten een uitdaging was en dat ik daar ontzettend in ben gegroeid. Mede door deze les heb ik de yogavorm ontwikkeld die ik nu geef.” Ook haar eigen ervaringen droegen bij aan deze nieuwe yogavorm: “Ik heb in de jaren zelf te maken gehad met diverse ziektes en klachten waaronder een schildklieraandoening waardoor ik last heb van mijn gewrichten, diverse blessures doordat ik mijn grenzen niet goed kende en de ziekte van Lyme. Daar kwam ook een zwangerschap bij, en helaas een burn-out. Dit alles heeft geresulteerd in een yogavorm die dicht bij mij ligt en die ik uit eigen ervaring heb ontwikkeld.”

Fantastisch, dankbaar werk

Fleur geniet zichtbaar van haar werk: “Ik voel me gezegend met dit werk. Ik kan niet bedenken wat mij meer zou vervullen dan dit. Ik voel me nuttig en ik heb het gevoel dat ik iets kan bijdragen en werkelijk iets kan geven dat belangrijker is dan materiële zaken. Het is zo mooi om de vrouwen moe of gehaast binnen te zien komen en dan de les te zien verlaten met een glimlach op hun gezicht en een twinkeling in hun ogen! Soms pakken ze mijn arm en fluisteren ze in mijn oor “dank je”. Nou, dat is fantastisch! Het is ook zo leuk dat ik dit al zo lang mag doen en dat je soms deelneemsters jaren niet ziet en dat ze toch weer terugkomen.”

Hechte groep

Fleur is erg gehecht geraakt aan de deelneemsters: “Ik ben dol op alle vrouwen die in mijn les komen. Het zijn schatten en ze hebben een speciaal plekje in mijn hart. Het is leuk om ze al zolang mee te maken en dat je elkaar goed leert kennen. Het is een hele warme groep en de les is intiem.” Fleur vertelt verder: “Eén van de trouwste deelneemsters heeft borstkanker gehad en ze heeft een hernia, zij komt twee keer per week. De deelneemster zegt nog steeds dat ze zoveel baat heeft bij de yoga. Toen ze startte met de yoga was ze moe en zag ze er ook moe uit. Nu doet ze ook veel voor haar gezondheid: ze eet gezond is sportief bezig. Haar bloeddruk is omlaag gegaan. Ze is vrolijk en straalt weer. Alle dames zijn erg enthousiast. Het is ook een kunst om door te gaan wanneer je verbetering voelt.”

Yoga: voor iedereen!

Yoga is voor iedereen: van alle leeftijden en voor mensen van alle condities. “De yoga is begonnen met een les speciaal voor vrouwen die al een tijdje in een isolement zaten en die lichamelijke klachten hadden maar ook geestelijke klachten zoals stress. Ik merk dat het nu verschillende vrouwen bereikt met uiteenlopende klachten. Het kan van alles zijn waardoor je niet lekker in je vel zit, en dan is yoga echt een cadeautje voor jezelf. Om weer dichter bij jezelf te komen, om je lijf weer te voelen en om even uit je hoofd te zijn. Of je nou stress hebt, hoge bloeddruk, knieklachten of rugklachten. Maar er zitten ook dames met een hernia, fibromyalgie en dames die herstellen van kanker. Ik probeer zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen. Ik kijk naar de dynamiek van de les en de klachten die heersen. Daar speel ik dan zoveel mogelijk op in. Er wordt rekening gehouden met iedereen: de yoga wordt op de grond gegeven maar het kan ook op de stoel.”

Fleur raadt iedereen aan om yoga te doen: “Niet twijfelen, gewoon doen! Waarom zou je langer rondlopen met een vervelend gevoel?”

Ook meedoen met yoga?

Heb jij last van stress of ervaar je chronische lichamelijke klachten? Zoek je rust of ontspanning om beter te slapen? Dan is deze yogales echt iets voor jou! Een heerlijke, rustige yogales voor vrouwen van alle leeftijden en conditionele niveaus. Kijk op civicamsterdam.nl/agenda/yogales voor meer informatie en om je aan te melden.

En wil je meer informatie over Studio Bloom? Klik dan op het logo hieronder.

2017