logo
Civic Amsterdam Wijkservicepunt Flevopoort Kramatplantsoen 101-h 1095 LB Amsterdam
Neem contact met ons op

Else en Judith

Maak kennis met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer: Else en Judith. Zij zijn vrijwilligers bij de leesgroep: Begrijpend Nederlands – Beter leren lezen en praten 

Op woensdag begeleiden jullie een gezellige groep dames. Wat doen jullie allemaal?

Judith vertelt enthousiast: “De bijeenkomsten gaan over begrijpend lezen. Snap je wat er staat? We lezen samen een stukje. We praten er over én er wordt gezongen.”

Else vult aan: “En er wordt ook veel gelachen! Humor is ook belangrijk.”

Hoeveel Nederlands moet je spreken of lezen om mee te kunnen doen?

“Oooo… dat hoeft helemaal niet zo veel te zijn. Een klein beetje is al voldoende,” roept Else. “Als een deelnemer een woord niet weet dan leggen we dit uit. We doen het voor of we laten een plaatje zien. We praten dus niet alleen Nederlands, maar soms ook met onze handen en voeten.”

“We leren nieuwe woorden, maar zijn ook bezig met de juiste uitspraak,” vertelt Judith. “Klanken zoals ‘OE’ of ‘UU’. Else weet veel over de spraak en taal omdat zij logopedist is. Ik ben zangeres en kan vanuit deze achtergrond de deelnemers begeleiden.”

Wat voor teksten lezen of zingen jullie?

“Toen we net met deze groep begonnen vonden we het nog lastig om leuke teksten te vinden. Ik schrok want veel eenvoudige teksten waren voor kleine kinderen. Ik heb toen zelf wat teksten geschreven,” vertelt Else. “Teksten over de onderwerpen die we bespreken zoals de geschiedenis van Amsterdam of de markt. Na het lezen doen we met de groep ook een aantal waar of niet waar vragen. Ook praten we over wat we hebben gelezen en beantwoorden we vragen.”

Nieuwsgierig naar de teksten die Else speciaal heeft geschreven? Klik op de link om de teksten te lezen.
Beter Nederlands praten of schrijven? Kom naar een van onze gratis taallessen!

Je kan ieder moment instromen en de lessen zijn gratis. Kijk in de agenda welke taallessen we hebben.

Februari 2020